Emniyet: Göz yaşartıcı gazlar sağlığa zararlı değil

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 11 Nisan 2012 17:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Emniyet Genel Müdürlüğü, toplumsal olaylarda polisin kullandığı göz yaşartıcı gazların, insan sağlığına kalıcı zarar verdiği yönündeki iddiaların gerçek dışı olduğunu bildirdi.

Emniyet Genel Müdürlüğü, bazı basın yayın organlarında, son günlerde göz yaşartıcı gaz kullanımı ve etkileriyle ilgili çıkan haberler üzerine yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, Türk Polis Teşkilatı'nın, 1997 yılında taraf olduğu ''Kimyasal Silahlar Sözleşmesi'', 5564 Sayılı ''Kimyasal Silahların Geliştirilmesi, Üretimi, Stoklanması ve Kullanımının Yasaklanması Hakkında Kanun'' ile 2559 Sayılı ''Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu'' çerçevesinde tüm modern polis teşkilatlarında olduğu gibi göz yaşartıcı gaz kullandığı belirtildi.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde (AİHM) de toplumsal olaylarda güç kullanılması durumunda, göz yaşartıcı gazların kullanılabileceğine dair değişik tarihlerde verdiği kararların bulunduğu anımsatılan açıklamada, şu ifadeler yer aldı:

''Göz yaşartıcı gazların, insan sağlığına kalıcı zarar verdiği şeklinde yer alan iddiaların gerçek dışı olduğu klinik raporlarda da tespit edilmiştir. İstanbul Tıp Fakültesi Farmakoloji ve Klinik Farmakoloji Ana Bilim Dalı tarafından OC gazı ile ilgili hazırlanan raporda, biber gazları ve tozlarının insan sağlığı üzerindeki etkilerinin hiçbirinin kalıcı olmadığı, bu bulguların o bölgenin suyla yıkandığında daha çabuk silinebileceği ifade edilmiştir.''

AİHM'in göz yaşartıcı gazın kullanılmasından dolayı alınmış bir kararı olmadığı ancak gazın kullanım şekline yönelik bir kararının bulunduğu vurgulanan açıklamada, ''Toplumsal olaylarda kullanılmakta olan göz yaşartıcı gaz mühimmatından dolayı, herhangi bir şekilde insan sağlığına kalıcı zarar verildiğine dair resmi raporlarda intikal eden bir husus bulunmamaktadır. Alımı yapılan gaz mühimmatının içerisindeki göz yaşartıcı maddelerin OC veya CS gazı olup olmadığı, laboratuvarlarda test ettirilmekte olup, uygun olanların kabulü yapılmaktadır. Teşkilatımızda kullanılan göz yaşartıcı gazlar, bu konuda eğitim almış uzman personelimiz tarafından yetkili amirin emriyle kullanılmaktadır. Ayrıca bu gazlar, kullanan personelimiz üzerinde de bugüne kadar hiçbir şekilde kalıcı bir zarar meydana getirmemiştir.''

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber